James Brown

JAMES BROWN WEEK

In de week van 20 mei hebben wij bij Movement Studios de week van James Brown. in deze week besteden we extra aandacht aan James Brown een van de belangrijkste artiesten voor het ontstaan van de breakdance scene in de late jaren 70. Naast het leren van de moves is het begrijpen en leren over de cultuur en oorsprong van breakdance een onderdeel waar we aandacht aan besteden in onze lessen.

James Joseph Brown (Barnwell, 3 mei 1933 – Atlanta 25 december 2006) stond bekend als “The Godfather of Soul”. Brown wordt gezien als een van de belangrijkste en meest controversiële artiesten uit de 20e eeuw en de ontwikkeling van de soulmuziek. Daarnaast wordt hij ook gezien als grondlegger van het funkgenre.

Gedurende zijn carrière heeft hij veel muzikanten beïnvloed. Hij werd vaak door andere artiesten geïmiteerd. Eind jaren 70 werden samples van zijn muziek gebruikt als inspiratiebron voor rap, breakdance en hiphop. DJ’s als Grandmaster Flash en Kool Herc en Afrika Bambaataa gebruikten veel samples van Browns muziek. In de jaren 80 was hij de meest gesampelde artiest ter wereld.

De drum break (hier is de naam breakdance van afgeleid) van de tweede versie van het originele nummer uit 1969 “Give It Up Or Turnit A Loose” was zo enorm populair bij hip hop feesten in de jaren 80 dat hip hop pioneer Kurtis Blow het nummer benoemde tot “The national anthem of hip hop”. Hieronder een kun je een stuk van het nummer beluisteren.